вторник, 6 май 2014 г.

rant. когато някои хора са твърде агресивни към чуждия режим на хранене.

седим двамата с татко на закуска, аз пия кафе, той пие кафе, животът е неделно мързелив и пълен с неща, за които човек да се ядосва.
така де, на какво толкова има да се ядосва човек?
напълно погрешно, защото телевизорът върви, а някаква баба говори за здравословното хранене.
основната идея на жената, която между другото работи в дебелариуми, както ми разясни татко, е, че сутрин не бива да се яде нищо освен плодове, smoothie-та, сокове и чай, а консумацията на месо и животински продукти трябва да бъде намалена до един-два пъти в седмицата. като цяло нямам проблем с това, защото имам наблюдения върху достатъчно вегетарианци/вегани, та да съм наясно, че този начин на хранене не е нездравословен и дори, ако го правиш правилно и се следиш, може да доведе до един здрав организъм.
повтарям, напълно окей съм с това, което каза тя. не съм тръгнала да го правя, но уважавам нейното мнение като човек, който така или иначе би искал да премине към вегетарианския начин на живот след известно време.
онова, което искрено ме подразни, беше начинът, по който говореше тази жена за всички, които не се хранят като нея. езикът й беше изключително образен. ако слушаш нея, то всеки, който консумира месо по-често от два пъти седмично или похапва паланичнки на закуска (тя наистина даде пример с палачинки, окей, това ме удари право в сърцето), е ужасно нездравословен и се тъпче (директен цитат). което категорично не е вярно.
всеки организъм възприема даден хранителен режим различно и всеки организъм има различни нужди в различно време. има дни, в които и аз се храня само с плодове и чай сутрин, но има дни, в които не чувствам нужда от плод сутрин, а от хляб с домати, примерно. и това е окей.
когато човек се стреми към балансирана диета, тренира, храни се умерено и прочее, не можеш да му заявиш, че няма значение какво той конкретно чувства като нужда. не можеш да му кажеш, че ако не пие само сок сутрин, значи се тъпче.
най-малкото нека помислим колко triggering би подействало това на някого, който тъкмо се е преборил с хранитетелна болест. тъкмо е започнал да се справя с храненето си отново и БАМ, някаква седемдесет годишна бабка се появява, за да ти каже, че не само, че отново не се храниш нормално, но и се тъпчеш.
публичните изказвания винаги трябва да са умерени. можеш да говориш за лошите хранителни навици на българите, за това, че организмът не се нуждае толкова много от месо, за различните източници на протеини, които пренебрегваме, за предимствата на такъв вид диета върху кожата или косата, но не можеш, категорично не можеш да заявиш, че яденето на палачинки сутрин е тъпкане.
защото не само, че звучи грубо, но е и категорично невярно и никой няма да те вземе насериозно.

p.s. най-"смешното" нещо, което каза въпросната жена беше, че мъжът й е починал на 70 години, живеейки на тази диета и това според нея е едва ли не дълбока старост. дядо ми през целия си живот ядеше яйца, хляб и сирене на закуска и живя до 80 и няколко години. тъй де, ако ще сравняваме частни случаи...

Няма коментари:

Публикуване на коментар