четвъртък, 1 май 2014 г.

bookish вторник (в четвъртък). "the dark tower" series - stephen king (short summary, dictionary, character guide)

трябваше да пусна статията във вторник, знам, но, за съжаление, последните ми два дни училище бяха необичайно напрегнати и неприятни. тъй че ето я, два дни по-късно.


ако не сте чели още книгите...

ви съветвам да спрете след тези два, тъй като за да навлезна в дълбочина в тематиката на порезицата, ще ми се наложи да ви спойлна някои неща. въпреки това смятам да отделя поне един абзац на читателите, които не са започнали с книгите все още, за да не им разваля удоволствието.
"тъмната кула" е поредица от осем на брой книги (които до скоро бяха седем, всъщност) от стивън кинг, която е свързана по различни начини с много от останалите му произведения. ако сте редовен читател на кинг, то със сигурност сте забелязали навикът му да обединява произведенията си по подобен начин. концепцията за поредицата произлиза от няколко къси разказа, които кинг пише още докато е в колежа. тъй като от известно време иска да напише епична фентъзи поредица, той не се поколебава и започва още когато на ум му идва началното изречение - човекът в черно тичаше през пустинята, а стрелецът го следваше. по негови собствени думи, това е едно от най-добрите начални изречения, които е написал в кариерата си.

защо е хубаво да я прочетете?

защото кинг смята, че е най-доброто, което е писал до момента. и защото, лично според мен, е една от най-добрите фентъзи поредици. освен това включва в себе си елементи на много жанрове, което би я направило интересна на по-широката публика.
стивън кинг е интересен писател - не всичко, което е писал някога, е гениално, но почти всичко си струва да бъде прочетено, защото стилът му на писане е лесен за разбиране и общо взето сравнително добър - като изключим редовните му клишета, които в по-голямата си част липсват от "тъмната кула"

край на spoiler free частта.

основни понятия в "тъмната кула"
- ган - нещо като бог, духът на тъмната кула.
- тъмната кула - pretty much центърът на вселената и на всички съществуващи светове. не само, че светът ни се върти около нея, ами всички съществуващи паралелни светове се въртят около нея.
- лъчи - физическите сили, поддържащи тъмната кула.
- ка - мистериозна сила, която общо взето направлява всички живи (или не твърде живи) същества; ка е волята на ган. ако трябва да го преведем, вероятно бихме използвали съдба. най-интересното нещо в ка лично за мен е, че не е нито "добра", нито "лоша" сила и като че ли действа по някаква своя си морална система.
- ка-тет - група от същества (не непременно хора), които са събрани от ка.
- кан-ка но рей (както и да се пише това всъщност) - поле от рози, заобикалящи тъмната кула и приканващи хората да се доближът към кулата.
- дискордия - състояние на хаос, което би настъпило при срутването на тъмната кула. пурпурният крал иска да достигне до него, тъй като вярва, че не само ще оцелее сред настъпилия хаос, но и ще е в състояние да го управлява, като по този начин ще успее да оформи вселената както той си пожелае. (пурпурният крал е луд и е малко - и под малко имма предвид много - задник, тъй че не е ясно дали въобще някой може да контролира подобна анархия)
- стрелец - член на орденът на стрелците, които са pretty much the shit. или поне са били, тъй като в началото на първата книга от "тъмната кула" - "стрелецът" - в този свят е останал един-единствен стрелец. когато са съществували, целта им е била да опазят балансът във вселената, тъй като без балансът са застрашени не само цивилизациите, а и реалността като цяло.

роланд дисчейн.


последният стрелец, обречен на безкраен (или не? не мисля, че въобще се предполага да разберем) цикъл от почти едни и същи грешки, като всеки път, когато се насочва към кулата, за него е първият. всеки път, когато се връща обратно, то е в момент, в който изборът му не може да бъде променен - т.е. след като вече пред него няма друг път освен кулата. и всеки път обсебеността му е еднакво силна. роланд би умрял пълзейки към кулата.
повечето от феновете, а и самият кинг, вярват, че с всеки "цикъл" роланд става все по-добър и човечен. и именно тази му "човечност" ще го отведе до кулата в някой момент.
pros to roland. той е най-младият стрелец изобщо, ако не се лъжа, така че определено си разбира от работата и като изключим факта, че е напълно възможно да те зареже заради кулата, в продължение на книгите доказва, че всъщност е способен да се грижи за спътниците си.
cons to roland. няма никакво чувство за хумор. и би те оставил да умреш, which is kind of a bummer.

джейк чеймбърс.


който се появява от свят, който много наподобява нашия, и се превръща в нещо като духовния син на роланд. всъщност двамата си приличат доста, което до някъде според мен се дължи на многото време, през което роланд му оказва влияние.
pros to jake. умря два пъти. и двата пъти беше awesome. освен това джейк за мен е стимулът на роланд да се промени към по-добро, така че по някакъв заобиколен и далечен начин, джейк го приближава към кулата.
cons to jake. не съм особено сигурна защо, но като цяло не ми пукаше за него особено, освен ако не умираше. но това вероятно съм само аз.

еди дийн.


защото нито една книга на стивън кинг не може да мине без бивш/настоящ зависим. 23 годишен, от ню йорк, с абсолютно нездравословна връзка с брат си, който общо взето е виновен за огромна част от проблемите му. освен това жена му рита задници, макар че всъщност няма крака, но това са подробности.
pros to eddie. чувството му за хумор, както и фактът, че притежава естествен талант, що се отнася до това да бъде стрелец. освен това може да се измъкне от pretty much всяка ситуация. всъщност съм почти сто процента сигурна, че няма как да не харесваш еди, he`s awesome.
cons to eddie. това не е точно недостатък, но jfc, стивън кинг наистина претупа чудотворното му избавление от света на хероиновата зависимост.

одета холмс/дета уолкър/сузана дийн.


одета е единственото дете на богата черна двойка. когато тя е съвсем мъничка, джак морт (сериен убиец) пуска тухла на главата й, което я вкарва в кома и създава другата личност в главата й - дета. докато одета е морална, изключително интелигентна и възпитана, дета е груба и задвижвана главно от сексуалните си инстикти и омразата към белите. роланд успява да слее двете личности в една - сузана, която е доста по-близка до одета, но притежава силата на дета. плюс всичко това, сузана всъщност е инвалид - краката й са отрязани при "инцидент" в метрото, когато същият човек, който я е ударил с тухлата, я бута пред влака.
pros to susannah. she`s a total badass, i love love love love her & е дори по-добра от еди с револверите.
cons to susannah. не мога да понасям и дета, и одета, сериозно, и двете са толкова крайни и скучни.

мъжът в черно/уолтър/рандъл/бла бла бла, твърде много имена.


враг на роланд, демоничен магьосник, почти-безсмъртен, бивш любовник на майката на роланд и съветник на баща му. мъжът в черно е този, който сваля флагът на гилеад и който убива кътбърт (което е трагедия за роланд, но тъй като никога не съм харесвала кътбърт, защото imho е незрял и досаден, не ми пука особено), като целта му е да се превърне в нещо като бог, завземайки кулата.
pros to the man in black. поради някаква причина е далеч по-интересен от пурпурния крал и дава най-интересните монолози на света - за справка "стрелецът".
cons to the man in black. зъл е и е powerhungry

пурпурният крал.


пурпурният крал е зъл и луд и всъщност произлиза от същата кръвна линия като роланд, дори е син на артур елд, който е the shit, like, ако сте от неговата кръвна линия, значи сте ужасно важни в света на роланд. общо взето иска хаос и разрушение и всички тези неприятни неща, които със сигурност ще доведът до разрушаването на света като цяло.
pros to the crimson king. името му е яко.
cons to the crimson king. всъщност не е толкова лош, като изключим че иска СМЪРТ, РАЗРУШЕНИЕ И ХАОС, но иначе е a pretty decent guy, да.

2 коментара:

  1. От дълго време искам да се захвана с тази поредица, но винаги намирам глупави причини да не го направя, като "Трябва да прочета тази книга, в която се разказва за клише teen problems, която най-вероятно ще намразя." Е, не си казвам точно това, but you get it. Сега вече знам, че наистина е време да си купя първата книга.
    Бай дъ уей, йес, ще коментирам всяка твоя публикация because you're fab.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. специално за мен тъмната кула беше доста мащабна операция, защото се старах да чета всичко достатъчно бавно, за да съм наясно какво по-точно се случва (а след четвъртата книга нещата от историята в ума ми започнаха доста да се въртят и се получи някак заплетено). не съм бързала, писането беше достатъчно добро, че да му се наслаждавам достатъчно дълго време. тъй че книгите си струват търпението.

      Изтриване