неделя, 22 юни 2014 г.

fairytales gone bad.

тук съм, за да ви прецакам детството тотално.
нека си поговорим малко за огромните промени в литературата и най-вече - в приказките.

1. "малката русалка" - оригиналът, който е повече от перфектен и тотално трябва да го прочетете, малката русалка сключва сделка, с която получава крака в замяна на гласа си, но всеки път, когато стъпва по земята се чувства сякаш стъпва по ножове. ако не убеди принца да се ожени за нея, тя ще се превърне в морска пяна. принцът обаче инцидентно остава с убеждението, че не тя го е спасила, а съвсем друга принцеса, за която се сгодява. заради това сестрите на малката русалка сключват сделка с магьосницата, като й дават косите си, а тя им изработва нож. ако русалката убие принца с нещо, опашката й отново ще порасне и тя ще може да се върне в морето. тя обаче избира да се превърне в пяна пред възможността да го убие.
2. "ледената кралица" - няма грам общо с frozen, окей. кай и герда са две деца, които живеят прозорец до прозорец и по средата имат малка саксийка с рози. една зима през прозорчето влиза снежинка и попада в окото на кай - само дето това не е снежинка, а парченце от вълшебно огледало, изработено от дявола, което кара онзи, който погледне през него, да вижда всичко грозно. ако си спомням правилно, кай изчезваше, герда тръгваше след него в търсене на ледената кралица, която май се предполагаше да го е отвлякла - така или иначе нямаше особено значение, понеже сърцето на кай беше вледенено. никакво let it go & do you wanna build a snowman, окей.
3. "питър пан" - всъщност според стари предания питър пан е този, който съпровожда мъртвите деца в отвъдното, за да не ги е страх. (знам, че това технически е книга, но ако го разглеждаме от тази гледна точка всичко става ужасно зловещо.)
4. "снежанка" - в оригинала снежанка е едва на седем. злата й мащеха се опитва да я убие три пъти - веднъж затягайки корсетът й прекалено много, вторият път чрез отровен гребен и накрая чрез ябълката. парченцето ябълка обаче засяда в гърлото й. когато някакъв случаен принц минава покрай къщата на седемте джуджета и я вижда, се влюбва в мъртвото й тяло и ги моли да занесът ковчега й в двореца. по пътя обаче те го изпускат, парченцето изскача от гърлото й и тя се съживява. мащехата е намерена и принудена да танцува на сватбата на снежанка и принца в нажежени до червено железни обувки, докато накрая не умира.
5. "червената шапчица" - първоначални версии включват липса на ловеца, както и вълкът, поднасящ ястие на червената шапчица, което е направено от баба й и вълкът, който носи кожата на бабата като маска, за да заблуди момичето. също така има и една особено disturbing версия, която включва вълкът, поканващ я в леглото си преди да я изяде.
6. "спящата красавица" - в оригинала принцът не просто я целува - той е толкова възхитен от нея, че решава да я изнасили (?????!!!!!!!!!!!). спящата красавица забременява и ражда, но не се събужда. буди се чак когато едно от близначетата, които е родила, засмуква мястото, където се е набола на вретено на 17тия си рожден ден.
7. "пепеляшка" - когато принцът пристига с пантофката и я предлага на голямата сестра на пепеляшка, палецът й не влиза. затова майката й подава нож и й казва "като станеш царица, няма да трябва да ходиш никъде. принцът обаче разгадава измамата и връща момичето. когато втората сестра пробва обувката, петата й не влиза. затова майката й дава нож и й казва същото нещо. принцът обаче пак се усеща и отново я връща. когато най-сетне намира пепеляшка и се жени за нея, двете сестри си избождат очите и стават слепи просякини.

някак си се радвам, че животът ми не е приказка.

3 коментара:

  1. the sleeping beauty and cinderella ones fucked me up.

    ОтговорИзтриване
  2. отначало си викам, че това ще е някаква шега ама не. i never liked this tales :|

    ОтговорИзтриване
  3. Ако може само да те поправя, че всъщност Спящата красавица в оригинала не е убола на вретено, а на някакъв отровен трън и едното дете избутва трънчето.Или поне така го знам аз.
    А колкото до Червената шапчица, която ми е любимата приказка и съм чела доста за нея, знам за версията, в която вълкът примамва момичето по грешна пътека и я изяжда.. и до там.Всъщност краят е сменен с щастлив за шапчицата просто защото се е приело за заплаха към кардинала.. знаете, червена шапка все пак.
    Както и да е.. исках да кажа само, че на мен всъщност ми харесват тези приказки.Били са с истинска цел и всъщност наистина са били за поука.
    "Червената шапчица" - не се доверявай на непознати
    "Малката русалка" - не можеш да избягаш от истинската си същност и прочее, и прочее.Мисля, че всички схванаха мисълта ми.В днешно време приказките са ми някак изнежени и лигави..Разбира се, не казвам децата да се учат на насилие и зло, но сега поуката е толкова добре скрита, че почти не се забелязва.

    ОтговорИзтриване