четвъртък, 19 юни 2014 г.

got: house lannister; tytos/tywin lannister.

бях ви обещала пост за "песен за огън и лед"/"игра на тронове" - ето го и него.
известно време се колебаех с кой род да започна и в крайна сметка избрах ланистър, защото са ми любимци.

нека в началото просто да изброим набързо кои са главните герои от рода ланистър в книгите/сериала в момента:
- тивин/тайуин ланистър, чието име е доста странно за произнасяне и който е главата на семейството. dislikes smiling. or happiness. or anything that isn`t family, really.
- джейми/джайм и церсей ланистър. слагам ги заедно, защото са близнаци и защото имат деца.
- тирион ланистър, когото абсолютно всички мразят, освен може би джейми, въпреки че всъщност не е такъв задник като половината хора в сериала.
- прин томен, принцеса марсела и джофри, когото всички мразят, защото е садистичен психопат. томен и марсела, на която все се опитвам да кажа "мирсеа" (??) са окей. томен е нещо като lord protector of the kittens.

родът ланистър е един от най-старите родове във Вестерос, понеже могат да проследят родовата си история до около 10 000 години преди кацането на егон завоевателя (това е т.нар. age of heroes), като твърдят, че са произлезли по майчина линия от лан умният, който бил толкова хитър, че успял да изкара рода кастърли от семейния им замък - кастърли рок - използвайки само ума си. за същия се носят и легенди, че е откраднал злато от слънцето и го е поставил в косите си, затова и всички ланистъри имат златна коса. това последното е тотално legit.
ланистър са ужасно богати и богатството им се дължи на факта, че управляват запада, а именно на запад се намират повечето, ако не и всички златни находища във Вестерос. това автоматично значи, че ланистър контролират огромен процент от златото в седемте кралства.
ланистър са били крале на запада, също както старк са били крале на севера в продължение на хиляди години преди таргариен да завладеят седемте кралства.
в началото ви споменах, че тивин ланистър общо взето мрази всичко и всички, които не са част от семейството му и сега смятам да навляза в детайли, за да разберете откъде всъщност идва песимизма му.
баща му е бил титос ланистър (на английски се пише tytos и се извинявам, ако не се произнася така, но ме мързи да се ровя, за да го проверя в превода ми на български. ще му казваме тити.). тити ланистър basically е бил ужасен владетел, наричали са го беззъбия лъв и никой, дори подчинените му лордове, не го е уважавал. общо взето всички са му се смеели, понеже е бил абсурден, особено предвид факта, че е бил от рода ланистър, а ланистър винаги са били the shit. това настрана, сещате се какво ви казах за тивин и фактът, че не обича смеха? голяма част от причините за ненормалната му сериозност се крият в детството му, когато всички са се смеели на баща му.
спомняте ли си "дъждовете на кастамир", в сериала особено често ни я пускат (защото е страхотна песен, тръпки ме побиват като я слушам)? е, то тогава би трябвало да знаете, че се отнася до бунтът на кастамир и на още няколко рода, чиито имена не си спомням, срещу тити ланистър. тити обаче до такава степен не го е бивало като владетел, че синът му тивин, който тъкмо бил пораснал достатъчно, че да може да води войска, буквално бил като "тате, остави на мен". и размазал всички родове, които се разбунтували. и под размазал имам предвид унищожил. изтребил. натова се държеше и реакцията на кейтлин малко преди да започне клането по време на червената сватба - музикантите започнаха да свирят "дъждовете на кастамир", а това е явна заплаха. basically всеки, който не е към ланистърите се страхува от тивин и от песента, защото символизира колко обсебен от доброто име и достойнството на семейството е той и до какво би стигнал, за да ги опази.
както и да е, след известно време тити умрял и като цяло никой не бил много заинтересуван от този факт, защото така или иначе не го бивало. тивин поел управлението на рода, като се нарамил със задачата да възстанови семейното име.
тук е мястото да спомена, че тивин ми е един от любимите герои, защото е невероятен в изготвянето на тактики, интелигентен е, пресметлив е, но същевременно се справя ужасно именно с това, което цени най-много - семейството си.
едва на двайсет години лудият крал ерис го назначава за негова ръка. тивин се справя толкова добре, че из цялото кралство тръгва слух, че той всъщност управлява. ерис обаче не е особено доволен и всъщност му завижда. при един случай ерис решава да докаже, че той управлява и отива да прибере някакъв данък от лорд, който не му плаща. онзи не само, че не му дава парите, но и го взема за заложник и се налага тивин motherfucking ланистър да дойде и да го спаси. след което тивин е уволнен.
fun fact, сър илин пейн, немият палач в двореца? езикът му е бил отрязан именно защото е твърдял, че тивин ланистър управлява седемте кралства.
тивин е бил женен за джоанна, която е била нещо като любовта на живота му, карала го е да се усмихва и прочее, а, както споменахме по-рано, тивин ланистър се усмихва никога. от нея той има три деца - близнаците джейми и церсей, които са перфектни във всяко отношение, като изключим факта, че имат нелегална и доста гнусна връзка, и тирион, при чието раждане джоанна умира.
тивин, както и церсей, винят изцяло тирион за смъртта й и го смятат за чудовище, като никога не оценяват качествата му. (макар че лично според мен тирион прилича най-много на тивин, въпреки твърденията на церсей, че тя самата е практически тивин в пола.)
всичко друго ви е известно от книгите/сериала, така че ще спра тук и ще продължа следващата седмица с джейми, церсей и тирион ланистър.

p.s. но не мога да отбележа колко е перфектно, че мъжът, който през целия си живот е живял за честта на себе си и на семейството си, е убит в тоалетната от собствения си син, чиято курва е чукал до преди малко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар