петък, 11 юли 2014 г.

friday film club. относно stanley kubrick

стенли кубрик е неоспоримо гениален за мен.
и под неоспоримо имам предвид, че дори ужасно дразнещия финал на "изкуствен интелект" (за който ще ви поговоря някой друг път, но за момента нека просто отбележим, че е писан от кубрик, не от спилбърг) не можа да ме убеди в противното. казвам го като човек, който не разбира грам от кино, като зрител - казвам го, понеже и ние, незапознатите, имаме право на мнение, понякога.
на първо място, кубрик уважава интелигентността на публиката си - таргетът му е именно умната, мислещата публика и филмите му са пълни със символи и метафори и неща, които ни влияят на подсъзнателно равнище. вниманието към детайлите във филмите му е изумително и до днес има хора, които ги анализират и тълкуват, защото има ужасно много възможни тълкувания.
на второ, филмите му са просто красиви. имам предвид, look at this:


– 2001, одисея в космоса
 
и, понеже от обсесивното ми ровене за информация относно кубрик просто т р я б в а да има някаква полза - и понеже е петък, а петъците би трябвало да са ми дни за филми & procrastinate-вах филмовите си неща прекалено дълго - ето ви няколко неща, които може би знаете,  може би не знаете, относно стенли кубрик, our lord and savior.
(долните факти са pretty much биографични, нямат общо с какъвто и да е било анализ на филмите му - ако имате интерес към нещо подобно, let me know & i`ll try my best, макар че наистина не се смятам за достатъчно компетентна в областта на киното)

1. стивън кинг мрази мрази мрази МРАЗИ the shining. ако се разтърсите из интернет вероятно може да откриете адаптацията на "сиянието" в минисериал, който е eh/абсолютно отвратителен. long story short, на кинг не са му харесвали нещата, които кубрик е променил от книгата.  кубрик е имал навика да променя историите, върху които работи, за да пасват на собствените му идеи. единственият автор, с който е работил лично, е артър кларк (2001: одисея в космоса, кларк има поне още една книга от серията и е ужасно добър, така че ви го препоръчвам горещо). умберто еко е отказал филмирането на "махалото на фуко" (която също ви препоръчвам) от кубрик именно защото е трябвало да бъде изключен едва ли не напълно от проекта и защото не е бил доволен от филмовата версия на "името на розата".
2. стенли кубрик е направил само 16 филма за 48 години. макар че в началните си години - fear and desire, който той самият е мразил в такава степен, че е изкупил всички копия, до които се е докопал, за да не може никой да го гледа - филмите му са отнемали около две години, в по-късни времето за обмисляне на идеите, заснемане и обработка е нараснало значително, като за the shining е 5 години, за full metal jacket - 7, а за eyes wide shut - 12.
3. предполага се, че е гледал the godfather над 10 пъти и го е обявил за най-великия филм правен някога. от собствените си филми е харесвал най-малко fear and desire, а най-много - eyes wide shut.
4. бил е доста лош ученик. следващият път, когато баща ми ме пита защо имам двойки по физика, мога просто да му кажа, че съм следващият стенли кубрик. също така е твърдял, че iq-то му е под средното. никога не е бил в колеж, вместо това е работил като фотограф и се е образовал чрез много четене.
5. отказвал е да коментира филмовото си творчество и да разглежда филмите си в концепция, като е твърдял, че всеки един филм си има свое собствено значение и че подходът му се състои само в това да открива истории, които му допадат и да не се повтаря никога.
6. до 1970 се е обличал постоянно в костюм и вратовръзка когато е ходил на работа, след това е станал малко по-неофициален. жена му твърди, че е мразел да избира какво да облече и е имал гардероб, пълен с напълно идентични дрехи.
7. почти не е пиел алкохол и е отказал цигарите почти напълно около 1970г.
8. искал е да бъде джаз барабанист, но за 13тия му рожден ден баща му му подарил камера и потенциалната му джаз кариера останала в миналото.
9. никога не е печелил оскар. единственият човек, участвал във филмите му, който има оскар за работата си, е peter ustinov за spartacus. филмите му не са имали успех сред критиците при излизането им. nope. нито l.olita, нито a clockwork orange, нито 2001, нито full metal jacket. това е черна несправедливост.
10. много е обичал животни, водил е домашните си любимци - котки и кучета, обаче не мога да ви кажа точен брой - на сетовете или ги е държал около себе си, докато е работил над филмите си. чела съм също така, че по време на заснемането на full metal jacket семейство зайци е било убито по погрешка и кубрик е закрил снимките за деня.
11. по време на заснемането на a clockwork orange e бил доста близък с малкълм макдоуол (нямам идея как се предполага да се пише това име на български, не ме линчувайте), но след приключването на филма никога повече не е поискал да се свърже с него.
12. окей, сещате се как стивън кинг мрази мрази мрази МРАЗИ the shining? по време на снимките стенли кубрик е имал навика да му се обажда посред нощ и да го пита най-случайните неща на света, като "вярваш ли в бог", примерно. стивън кинг не е одобрявал нищо във филма, включително и участието на джак никълсън и шели дювал, но кубрик въобще  не се е интересувал от този факт.
13. последната дума изречена някога в негов филм е "fuck".

fuck.

Няма коментари:

Публикуване на коментар