четвъртък, 3 юли 2014 г.

got: house lannister; cersei, jaime & защо сцената с изнасилването не си беше на мястото.

преди да премина към тирион и съответно да приключа с по-важните ланистъри и да се преместя към следващото семейство, ми се дощя да се спра по-подробно на церсей и джейми и на една сцена, която няма никакъв смисъл заради историята им в книгата.
но нека започнем с малко backstory...

церсей ланистър.

церсей е най-голямото дете на тивин и джоана ланистър - появява се точно преди брат си джейми, който се предполага да е излезнал, "държейки я за крака" (което звучи почти толкова тотално legit, колкото легендата за това как първият ланистър е откраднал злато от слънцето и го е сложил в косите си)
когато церсей е на осем се ражда брат й тирион. майка й умира при раждането и тивин ланистър никога повече не проявява и следа от добро настроение (не, че преди това е бил кой знае колко щастлив, де, но се предполага да е имал и други изражения, различни от oh peasants & lannisters will definitely send their regards to this one)
от съвсем малка, церсей е преследвана от пророчеството на маги жабата (между другото, не мога да си спомня дали така бяха превели името й в книгите и ме мързи да търся, така че ще се радвам да ме поправите в коментарите, ако евентуално е сбъркано). ако не ме лъже паметта, церсей попада в палатката й по време на някакъв турнир. отива заедно с приятелка, другото момиче обаче се изплашва. церсей остава, въпреки отказа на маги да й предрече каквото и да е било. накрая обаче позволява на церсей да й зададе въпросите си.
първо пита дали ще се ожени за принца, като под принца се подразбира регар, синът на лудия крал ерис. маги отговаря, че не - церсей няма да се ожени за принца, а за краля. по това време церсей предполага, че това означава, че ще се ожени за регар чак когато той стане крал. по-късно обаче пророчеството се оказва вярно за брака й с робърт баратеон.
вторият въпрос е дали ще има деца и колко. маги отговаря, че ще има три деца, но кралят ще има безброй много. това също се оказва вярно - церсей има само джофри, марсела и томен, но робърт е известен с многото си копелета.
маги също така предсказва, че церсей ще надживее всичките си деца - те ще умрат като крале и кралици. след като всичко й бъде отнето, млада и много по-красива кралица ще заеме мястото й и валонкар (literal цитат от маги жабата, хора, не използвам думички от валирия, за да бъда интересна), сиреч малкият й брат, ще отнеме животът й.
когато джофри умира част от това пророчество се сбъдва - затова церсей не иска да отпраща марсела или да остави томен. затова и обвинява тирион в убийството на джофри.
много е интересно как тя автоматично приема, че тирион ще бъде този, който ще отнеме животът и щастието й, а не джейми, който технически Е по-малкият й брат.
връзката на церсей и джейми възниква много рано, но като деца биват разделени, след като слугите откриват, ахъм, отношенията им. когато церсей е на дванайсет, тивин я отвежда в кралски четрог, където той самият е ръка на краля.
джейми става рицар на петнайсет годишна възраст. по това време баща му смята да го ожени за лиса тъли (това е истеричната сестра на кейтлин, онази, чийто син можеше да ходи и да говори, но все още трябваше да суче от гърдата й ????? idk man, that`s fucked up). преди обаче какъвто и да е било годеж да бъде уреден, джейми минава през кралски чертог по пътя си към кастърли рок. там сестра му го съблазнява и измисля план - джейми трябва да се присъедини към кралската стража. по този начин той винаги ще е около нея, но няма да е заплашен от брак, понеже рицарите, които защитават краля, се кълнат с клетви, които са подобни на тези на стражите на вала (само дето тях няма опасност да ги изядът бели зомбита. и им е по-топличко.)
само дето работата не се получава точно както церсей я е мислила, понеже напрежението между тивин и ерис расте (както обясних в предния ми пост, ако си спомняте). тивин измисля претекст за оттеглянето си като ръка и се мести обратно в кастърли рок.
в крайна сметка обаче церсей успява да се ожени за крал - сгодена е за робърт баратеон, след като той печели кралството. първоначално тя не е недоволна от перспективата да се ожени за него. робърт е красив, силен, известен е като герой из цялото кралство, обаче ентусиазмът й угасва, след като той е нарича "лиана" през първата им брачна нощ.
нататък бракът им тотално отива по дяволите - церсей подновява връзката си с джейми и има от него три деца. от робърт забременява само веднъж и прави аборт.

джейми ланистър.

джейми е общо взето единственият човек на света, който не мрази тирион и двамата се разбират изненадващо добре, предвид факта, че церсей непрекъснато се опитва да убеди всички около нея, че тирион е убил майка й.
това го прави един от най-разумните хора в цялото семейство, между другото.
интересен факт, джейми е имал нещо, което ужасно много наподобява дислексия и тивин го е обучавал насаме дълго време, за да може джейми да се научи да чете. което звучи много сладко, но, let`s face it, тивин ланистър като учител не е точно мократа мечта на всеки ученик.
джейми е изпратен за скуайер в крейкхол когато е на 11 и две или три години по-късно печели първата си победа на рицарски турнир - без дори да е рицар, ако не се лъжа беше в мелето (онова нещо, в което робърт държеше да участва в първата книга, ако си спомняте, обаче нед го разубеди. да. джейми е motherfucking badasss).
следвайки планът на сестра си, джейми се предполага да стане рицар на кралския страж на 15 (!!!!! безмълвно впечатлена съм) години, на мястото на сър харлан не-му-помня-фамилията-в-got-има-прекалено-много-имена. не само, че планът сработва, но и джейми е най-младият член на кралския страж въобще. изобщо. в цялата история на вестерос.  само дето всичко това всъщност се дължи не само на чудесните способности на джейми като рицар, но и на факта, че лудият крал иска да си го върне на тивин, като му отнеме наследника. пределно ясно е, че тирион може да бъде оженен много, много трудно и че тивин го мрази. джейми бива назначен като пазител на рела и визерис - кралицата и младият принц, a.k.a. вторият ми най-любим герой след тивин ланистър.
и сега стигаме до един много, много важен момент, който искам да запомните, защото ще го коментирам по-късно. повтарям, МНОГО МНОГО важен момент.
като рицар на кралския страж, джейми трябва да се закълне, че ще защитава кралят и кралицата, но много от нещата, които ерис прави в нарастващата си лудост не отговарят на морала му. една вечер той и сър джон дери седят на пост пред спалнята на кралицата докато ерис я насилва и писъците се чуват и извън спалнята. джейми отбелязва, че са се заклели да я защитават, а джон му отвръща с "да, но не и от него". подобна е и реакцията му към екзекуцията на брандън и рикард старк, която е изключително жестока (но и несъмнено креативна, tbf, ще си поговорим за нея в някой друг пост), обаче винаги се намира кой да му напомни, че се е заклел да служи на краля.
по времето на бунта на робърт, ерис отказва да пусне джейми в битка и го държи до себе си като потенциален заложник и предимство спрямо тивин, който по това време не е избрал страна. през това време джейми научава за планът на краля да изгори целия град с помощта на пиромантите си, които от известно време вече работят върху получаването на повече драконов огън. и когато кралят му нарежда не само да остави града да изгори, но и да убие собствения си баща, джейми пристъпва клетвата си и го убива.
което, ако погледнем общата картина, го прави дълбоко морален човек. no offence, но робърт и нед са задници, които си мислят, че са ужасно морални като го наричат kingslayer през цялото време, но джейми буквално е спасил не само техните задници, но и животът на всеки в кралски чертог и този на собствения си баща.

защо, с оглед на всичко до сега, сцената с изнасилването на церсей не прави смисъл.

на първо място защото в книгата НЕ Е изнасилване, церсей е повече от щастлива да види джейми и го иска точно толкова много, колкото той иска нея. не виждам защо да не е същото и в сериала. о, момент, защото в сериала времевата линия не прави смисъл, джейми се прибира прекалено рано и церсей вече го мрази по това време, вярно.
(also, за сведение на всички, които твърдят, че не е изнасилване, когато една жена ви каже НЕ, при това няколко пъти и е като, this isn`t right, то тогава може би е добра идея да не я закачаш, защото не е изразила по никакъв начин съгласието си и може да те осъди. това не го казвам аз, казва го pretty much всеки закон във всяка нормална държава.)
на второ, сериозно ли смятате, че джейми, който е бил толкова впечатлен от действията на ерис спрямо кралицата, че да започне да се съмнява в клетвите си (които толкова отчаяно се опитва да спазва въпреки всичко - убива краля чак когато няма друг избор), ще посегне на която и да е било жена? джейми очевидно не просто обича, но и уважава церсей. никъде в книгите не й е посягал и каквото и да си е мисли за характера й, никога не се е държал неуважително с нея. вярно е, че е бил доста груб към други жени, но никога не е посягал на никого със скрит сексуален умисъл, така че защо би посегнал на сестра си, която обича и уважава?
и на трето, не си спомням дали това присъстваше точно в този смисъл в сериала, но в книгата когато намериха него и бриен, джейми каза на човека, който ги намери, че семейството на бриен е много богато, за да не й посегне никой. в противен случай, както й обясни самият той, тя щеше да е застрашена от мъжете около нея, които не са виждали жена от ужасно дълго време. правейки я да изглежда богата, той й даде защита от евентуални сексуални нападения.
така че защо въобще някой е решил, че джейми ланистър би изнасилил когото и да е било, при положение, че това е едно от нещата, които очевидно не одобрява, като цяло е относително морален човек, който в книгите, макар да показва разочарование от действията на сестра си, я обича и уважава достатъчно, за да спре когато тя му каже и да не я наранява?

Няма коментари:

Публикуване на коментар